Vragen

Heeft u vragen over dit
product neem dan contact
op met Gerrit Verschuur


+31 36 547 0538

Rotork-actuator

Rotork

Actuators met Zweedse degelijkheid

 

Rotork – voorheen Remote Control Zweden – levert oerdegelijke high-techactuators, voor zowel reguliere als specialistische toepassingen. In het programma vindt u elektrische, pneumatische en hydraulische aandrijvingen. Door het Scotch-Yoke principe kunnen deze actuators dikwijls compacter worden uitgevoerd dan concurrerende actuators met dezelfde torque. Ook kunnen de aandrijvingen worden geleverd met compleet opgebouwde afsluiter, zoals een kogelkraan.

 

RC-200: grootste torque range

Dit type actuator heeft een range van maar liefst 20-30.000 Nm en leent zich hiermee voor vrijwel elke drukklasse en elk type afsluiter. Ook door de temperatuurbestendigheid van -40 °C tot +150 °C (flame safe > 1050 °C) zijn de toepassingen legio. Leverbaar voor pneumatische en hydraulische bediening.

 

Twin Power: robuuste, nauwkeurige multiturn

Een unieke actuator is de twin power – de naam verwijst naar de pneumatische aandrijving op de multiturn aandrijving. Torque range: 20-800 Nm. Hierdoor kan een afsluiter in speciale productieprocessen (denk aan explosiegevaarlijke omgeving) toch pneumatisch worden aangedreven.

 

De Twin power biedt 50% extra startkracht om de klep te openen en te sluiten. Dit is zeer wenselijk bij afsluiters die langere tijd niet gebruikt worden. Of bij afsluiters die een hoge openings- en sluitkracht nodig hebben.

 

Naast multiturn is er ook een optie om de actuator op elke gewenste stand te laten stoppen, en per 1 graad verdaaiingshoek te laten werken. Niet alleen ideaal voor afsluiters met grote afmetingen, maar ook voor nauwkeurige en op afstand te regelen processen. De pneumatische aandrijving is te monteren met behoud van het bestaande handwiel.

 

RCEL: elektrisch en multiturn

Veelzijdige actuator door een torque range van 20-2450 Nm, elektrische bediening en de 90 graden-rotatie en multiturn-rotatie.

 

RCE-SR: snelsluitende elektro/hydraulische actuator

Enkelwerkende actuator meet veerretour voor snel sluiting in noodsituaties. De sluittijd kan worden afgesteld door integrale restricties.

 

Tufram-coating: bescherming tegen corrosie

Uitsluitend verkrijgbaar op Rotork-actuators. De coating biedt optimale bescherming tegen corrosieve stoffen en omgevingen. Met name installaties die het hard te voorduren hebben door zeewater en/of chemicaliën, zijn met de Tufram-coating goed bescherm. Zo wordt de levensduur aanzienlijk verlengd.

 

Offshore op de Noordzee

In het Troll Olieveld in Noorwegen zijn (al sinds 1993) RCT-actuators van Rotork toegepast. Op de kogelkranen (ball valves) voor waterbehandeling zijn 96 actuator-units geplaatst in de range RCT240/RCT280 (beide double-action en single-action). De afsluiters hebben doorlaten van DN50 t/m DN200.

 

Rotork actuators worden vaak op olieplatforms toegepast in de open lucht. Daar doen harde wind en zeewater continu een ‘corrosieaanval’ op de actuators. Ook bij deze opdracht waren dergelijke condities aan de orde. In de specificaties van de klant was bovendien opgenomen dat het gewicht van de installaties op het platform tot een minimum beperkt moest worden. Rotork had daarvoor de oplossing: het lichtgewicht en corrosiebestendig aluminium van de RCT-serie.

 

Nog steeds corrosievrij

Bij een inspectie van het Troll-olieplatform in 2003 bleek dat alle Rotork RCT-actuators, sinds de plaatsing 10 jaar eerder, volledig vrij waren van corrosie. Alle RCT-actuators zijn er tot op de dag van vandaag in functie.