Artikel

Afsluiters voor Edvard Grieg

Edvard Grieg is een olieveld midden in de Noordzee, op het Noorse deel van het continentale plat, 180 kilometer ten westen van Stavanger. Op een diepte van 1.900 meter ligt veel olie, dat in 50 jaar tijd naar de oppervlakte wordt gebracht. Virago Valves leverde de afsluiters voor het gelijknamige olieplatform.

 

Edvard Grieg

 

First oil eind 2015

Het platform – vernoemd naar het olieveld Edvard Grieg – rust op de zeebodem (stalen mantel) en is uitgerust met een complete procesunit, droge wellheads met externe jack-up boren en living-quarter. Om het platform te kunnen bouwen, is eerst een werf gebouwd met een 13.000 ton wegende, 134 meter hoge jacket. De topside weegt maar liefst 20.800 ton. Het living quarter telt 100 eenpersoons-hutten, verdeeld over zeven verdiepingen. Het weegt 1.200 ton en is gemaakt van aluminium, net als het helikopterdek. Het platform staat in water van 109 m diep. First Oil wordt verwacht laat in 2015.

 

Krappe planning, zware eisen

Edvard Grieg is voor Virago het grootste project ooit. De uitdagingen waren enorm, we hebben er twee jaar aan gewerkt. De planning was krap en op het laatste moment werd het ontwerp nog aangepast. Toch is Virago Valves in staat geweest om alle gevraagde afsluiters te leveren: gate-, globe-, check- en ball valves, van uiteenlopende merken en in diverse materialen (duplex, titanium, 316, A105). De specificaties voldoen aan de zware NORSOK-eisen. De afsluiters waren zowel handbediend als geautomatiseerd (pneumatisch), in de drukklasse tot 2.500 lbs en in de maten 1,5” t/m 2”.

 

Trots

We zijn trots op de positieve respons van onze opdrachtgever. Die prees niet alleen onze vakkennis, maar ook onze flexibiliteit en betrokkenheid.